Д-р Даниела Петрова за лъчезащитния ефект на пробиотиците

Д-р Даниела Петрова за лъчезащитния ефект на пробиотиците
3 май 2022

Д-р Даниела Петрова е съсобственик и управител на “Дафлорн” ООД. Родена е в Добрич. Тя е колега и съратник в научното поприще, работата и живота на проф. д-р Никола Александров, генерал майор о.р., бивш ръководител на Военно-медицинска академия – лекар и учен с международно признание и опит в областта на пробиотиците

Д-р Петрова, пандемията от Covid как се отрази на хората – към какви препарати за лечение те се обръщат по-често и с по-голямо доверие?

Епидемията с Covid показа, че при стресови ситуации човешката психика реагира ирационално на двете крайности. Някои не взимат никакви мерки и чакат да видят какво ще се случи, а други започват хаотични действия, като приемат безразборно медикаменти, хранителни добавки и препарати, за които са чували, че могат да им помогнат. И двата случая могат да доведат до трайни последици върху човешкото здраве и организъм.

След началото на войната в Украйна се заговори и за опасността от радиация, започна търсене на йодна профилактика. Доколко разумно и удачно е това?

Със започването на войната в Украйна, зачести търсенето на „таблетки йод“ като профилактика срещу евентуална повишена радиация. При авария в атомна централа се отделят голямо количество радионуклеиди на йод 131, стронций и цезий. Таблетките калиев йодид се приемат еднократно при повишен фон на йод 131. За цезий и стронций профилактика няма.

Български пробиотици  – първите в света, изолирани от наша изворна вода

Удачна ли е употребата на таблетки йод и при какви условия?

Приемането на таблетка калиев йодид при повишена радиация води до намаляване на поглъщането на радиоактивен йод 131 от щитовидната жлеза. Калиев йодид трябва да се приема само при условия на повишена радиация, тъй като и той се натрупва в щитовидната жлеза и може при предозиране да доведе до остри или хронични отравяния. Йодът е химичен елемент, известен на човечеството от хиляди години с антисептичните (дезинфекциращи) и антибактериалните си свойства. И до днес се използва в медицината под формата на йодна тинктура за почистване на кожа, рани и повърхности. Йодът е необходим за човешкия организъм за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и нервната система.

Как по друг начин можем да се предпазим от радиация?

Храни, които съдържат йод са  йодирана сол, краве прясно мляко, морски дарове и риба, сварени яйца, гъби, аспержи, чесън, спанак и др. При приемане на по-големи количества йодни съединения може да настъпи остро или хронично отравяне, проявяващо се със хрема, възпалено гърло, метален вкус в устата, диария, виене на свят, силно главоболие стигащи до тежка кашлица, задух, треска, делириум. В някои случаи се развива улцерозен колит – рани по червата придружени с кървава диария. Приемането на йодни съединения трябва да става само след преценка от лекар. Държавата поддържа специални запаси от таблетки калиев йодид, които ще бъдат раздадени на населението при регистрирана опасно висока радиация. Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) към Министерство на здравеопазването измерва радиационния фон в България и за сега няма регистрирана висока радиация.

Пробиотикът Laktera Nature е с доказан антитуморен ефект, използван и в Космоса

Има ли пробиотици, които могат да се използват за защита от радиация?

Хората могат да използват като за защита от радиация и други абсолютно безопасни изцяло натурални продукти, които нямат страничните ефекти на йодните съединения. Такива са пробиотиците Лактера, съдържащи първия в света пробиотичен щам Lactobacillus bulgaricus DWT1, изолиран от чиста изворна вода в България. Клиничните изследвания на този щам при над 20 пациента с туморни заболявания, подложени на лъчетерапия показват, че ежедневния прием на Лактера Нейчър намалява до минимум страничните ефекти от лъчетерапията като гадене, повръщане, диария, косопад, радиациони колити. Пациентите приемали Лактера Нейчър ежедневно в доза от 15г преживяват 5-годишния период на активно наблюдение на туморните заболявания. Те са с добро самочувствие и бързо се връщат към нормалния ритъм на своето ежедневие. Това води до с подобрено качество на живот не само за пациентите, а и за техните близки.

Провеждани ли са изследвания за ефекта на тези пробиотици и какво показват те?

И експерименталните проучвания доказват лъчезащитния, антирадиационен и антимутагенен ефект на Лактера. Тези изследвания показаха, че продължителното приемане на пробиотик, съдържащ щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 намалява пораженията на костния мозък, получени в следствие на радиацията и създава условия за ускорено възстановяване на кръвотворенето. Лъчезаитния ефект на пробиотика Лактера Нейчър се дължи на неговия имуностимулиращ и антиоксидантен ефект.

 
23 януари 2023
Лактера Нейчър помага на моряците ни по време на дългото и екстремно плаване към Антарктида!

Лактера е част от единствения медицински проект на 31-вата българска експедиция към Антарктида и се приема ежедневно от екипажа на първия български плавателен съд, плаващ до ледения континент!

прочети още
9 януари 2023
Laktera плава към Антарктида

Научните изследвания на Лактера продължават! Лактера е включена в единствения проект в направление медицина от общо 9 научни проекта, които ще бъдат реализирани по време на 31-вата Национална Антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев.

прочети още
20 декември 2022
Лактера с патент за ковид-19

В ReFresh гост д-р Даниела Петрова

прочети още
11 ноември 2022
Лактера в Антарктида!

Лактера е включена в единствения проект в направление медицина от общо 9 научни проекта, които ще бъдат реализирани по време на 31-вата Национална Антарктическа експедиция.

прочети още
20 октомври 2022
Патент за биологично активен продукт при COVID-19

Патент №4294, 06.07.2022, Патентно ведомство на РБ „Биологично активен продукт“

прочети още
25 август 2022
Важно съобщение!

Скъпи клиенти, от 05-ти Септември влизат в сила нови цени на пробиотиците на Дафлорн.

прочети още
13 август 2022
ReFresh за здраве - Как се произвеждат едни от най-добрите български пробиотици

Д-р Петрова за производство на Лактера Нейчър по всички световни стандарти гредайте в предаването ReFresh за здраве със Силвия Чалъкова

прочети още
26 юли 2022
Серията Лактера Алерджи Фрий!

Миглена Ангелова представя серията Laktera Allergy Free

прочети още
26 юли 2022
Лактера Нейчър за Вас!

Миглена Ангелова представя Laktera Nature!

прочети още
3 май 2022
Йод и радиация. Митове и реалност

Д-р Петрова в "Искрено и лично" с Миглена Ангелова за йод и радиация. Митове и реалност!

прочети още
28 март 2022
ReFresh за здраве с д-р Даниела Петрова

Пробиотиците на Дафлорн!

прочети още
2 март 2022
Български пробиотици – първите в света, изолирани от наша изворна вода

Pro News Dobrich: Български пробиотици – първите в света, изолирани от наша изворна вода

прочети още
23 февруари 2022
В ReFresh д-р Петрова за алергиите

ReFresh за здраве - Алергии - какво представляват и помагат ли пробиотиците в борбата с тях

прочети още
17 януари 2022
Проф. д-р Александров в РеФреш за здраве!

Какво са пробиотиците? Имунитет и пробиотици!

прочети още
16 декември 2021
ПРАЗНИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ

Във връзка с предстоящите празници, екипът на Дафлорн БГ Ви информира, че празничното ни работно време е до 23.12.2021 включително. В междупразничните дни също ще работим на 29 и 30.12.2021. Последният ден от 2021 - 31 декември е неработен за нас, тъй като куриерската компания Спиди няма да взима пратки на тази дата. Първият ни работен ден от новата година е 04.01.2022.

прочети още
6 декември 2021
Laktera при бременни жени с Covid-19

Д-р Петрова говори за Laktera при бременни жени с Covid-19 в Refresh за здраве!

прочети още
30 ноември 2021
Весели празници с Лактера!

Лактера Ви подарява 10 грама с всяка кутия!

прочети още
4 ноември 2021
Важно съобщение

Скъпи клиенти, от 15 Ноември влизат в сила нови цени на пробиотиците на Дафлорн.

прочети още
25 октомври 2021
PRO NEWS DOBRICH: Д-р Даниела Петрова говори за пробиотиците!

Статия в PRO NEWS DOBRICH: Д-р Даниела Петрова от Добрич ръководи успешна компания за български пробиотици.

прочети още
22 октомври 2021
Ковид, бременност и пробиотици

Ковид, бременност и пробиотици с д-р Даниела Петрова

прочети още
20 октомври 2021
В РеФреш за здраве участва Проф. Александров!

Гледайте Проф. Александров в предаването РеФреш за пробиотици и рак!

прочети още
5 октомври 2021
Лактера набира популярност!

Семейсъвото на Лактера се увеличава с нови пордукти!

прочети още
28 септември 2021
Пробиотиците при Ковид

Пробиотиците при ковид - д-р Даниела Петрова; Михаела Георгиева; Кристин Настева

прочети още
24 август 2021
Пробив в ковид-терапията при бременност

Д-р Даниела Петрова. Пробив в ковид-терапията при бременност. Алергии и пробиотици.

прочети още
27 април 2021
“Laktera Rose oil” и “Laktera Allergy Free Rose+” са отново на пазара!

Научният съвет на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) даде официално становище, че въз основа на историята на безопасна употреба на Българското розово масло му се дава статут за квалифицирана презумпция за безопасност. 

прочети още
27 април 2021
Знаете ли, че ...?

Знаете ли, че пробиотиците от фамилията “Лактера” вече имат Кашер сертификат, издаден от равин д-р Левингер от Йерусалим!

прочети още
27 април 2021
Знаете ли, че ...?

Знаете ли, че пробиотиците от фамилията “Лактера” вече имат Халал сертификат, издаден от Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в България!

прочети още
27 април 2021
Знаете ли, че ... ?

Знаете ли, че тази година (2021) нашата компания: “Дафлорн” - производител на първия в света пробиотик от воден произход - получи най-високото ниво на международна сертификация в областта на храните - FSSC 22 000 след успешно преминат одит на известната американска компания NQA!

прочети още
6 януари 2021
Професор Александров гост на Миглена Ангелова в CODE HEALTH TV

ЗАСЕКРЕТЕНАТА LACTOBACILLUS BULGARICUS - СВОЙСТВА И ДЕЙСТВИЕ. Разговор с проф. д-р Н. Александров

прочети още
7 ноември 2020
Томбола „Месец на Имунитета“ от 10.11.2020 до 10.12.2020

Томбола „Месец на Имунитета“ Купете Лактера Нейчър 250г в периода от 10.11.2020 до 10.12.2020 и имате възможност да спечелите ваучер на стойност 50 или 100 лв!

прочети още
21 юли 2020
Пробиотик и COVID-19

Хранителна терапия с пробиотици спомага за лечението на коронавируса

прочети още
1 юли 2020
Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни?

Гледайте предаването Business Daily по ТВ Европа с участието на Проф. Никола Александров и д-р Даниела Петрова по темата "Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни?"

прочети още
29 юни 2020
ЛАКТЕРА АЛЕРДЖИ ФРИ и ЕВРОПЕЙСКИ ПАТЕНТ

Европейският патентен офис издаде официален сертификат на Дафлорн ООД за Европейски патент.

прочети още
18 юни 2020
Откриване на ФИРМЕН магазин на Дафлорн!

На 15.06.2020 откри врати ФИРМЕНИЯ магазин на Дафлорн!

прочети още
9 юни 2020
Интервю за пробиотиците в ДарикРадио

През месец март проф. Никола Александров и д-р Даниела Петрова дадоха интервю пред журналистката от Дарик радио Добрич г-жа Топалова.

прочети още
9 юни 2020
Пробиотици в лечението на рака

Индийският професор Палок Айк говори за Lactobacillus bulgaricus DWT1 и лечение на рак

прочети още