Български пробиотици – първите в света, изолирани от наша изворна вода

Български пробиотици  – първите в света, изолирани от наша изворна вода
2 март 2022

Прочетете статията и в сайта на ProNewsDobrich.bg - натиснете тук!

 

Уникален метод за изолиране на нови пробиотични микроорганизми от природата е създаден в българската компания „Дафлорн“, ориентирана в производството на пробиотици. За първи път в света през 2011г. българските специалисти изолират пробиотична асоциация от млечнокисели микроорганизми от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина. В този случай можем да говорим за научно откритие – заяви пред Про Нюз Добрич д-р Даниела Петрова, съсобственик и управител на “Дафлорн” ООД. Д-р Петрова е родена в Добрич. Тя е колега и съратник в научното поприще, работата и живота на проф. д-р Никола Александров, генерал майор о.р., бивш ръководител на Военно-медицинска академия – лекар и учен с международно признание и опит в областта на пробиотиците.

  • За познавачите специалисти пробиотиците „Лактера“ на компанията „Дафлорн“ са сред хитовете на пазара. Ако трябва да обясним за по-широката потребителска аудитория какви са техните отличителни характеристики и в какво се изразяват преимуществата им?

Преимуществата на пробиотиците „Лактера“ са много. “Дафлорн“ е единствената компания в Източна Европа, която има действащи американски и европейски патенти в областта на пробиотиците. Ние произвеждаме последна, най-модерна генерация пробиотици. Пробиотиците „Лактера“ са 4-та последна генерация, при която уникалният щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 по време на биотехнологичния процес се обвива по естествен път с изцяло натурални млечни аминокиселини, мазнини и захари. По този начин пробиотиците „Лактера“ остават живи по време на производствения процес, на щандовете в магазините и при преминаване през целия стомашно-чревен тракт на човека. Достигайки дебелото черво на човека те се прилепват към стената му и започват да въздействат благоприятно върху именната система на човека и здравето на червата. Пробиотичните микроорганизми в нашите продукти са собственост на „Дафлорн“. Компанията продава голям брой разнообразни пробиотични продукти под собствената търговска марка „Лактера“, която е регистрирана в над 30 държави. Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus са единствените пробиотични бактерии, които имат призната здравна претенция от Научия съвет към Европейския съюз – подобрява смилането на лактозата. Продуктите „Лактера“ са клинично изпитани за здравословните си ефекти при над 4 000 пациенти и тези клинични изпитания продължават и в момента.

Д-р Даниела Петрова от Добрич ръководи успешна компания за български пробиотици

  • Можем ли да кажем, че имате собствен затворен цикъл на производство – от пробиотичната суровина до готовия продукт, което се среща изключително рядко в сектора, в който се развивате? Разкажете ни повече за това.

Да, имаме собствен затворен цикъл за производство на пробиотиците Лактера. Над 90% от компаниите в света само пакетират крайни пробиотични продукти. Те закупуват пробиотични щамове от големите компании, които например в Европа са 10-тина и ги пакетират най-често в капсули. Щамовете, които купуват са най-често първа или втора генерация пробиотици, т.е. не преживяват в стомашно-чревния тракт на човека и не са клинично изпитани. Те са безопасни, но нямат доказани полезни ефекти. Ние произвеждаме пробиотиците Лактера от край до край – от изолирането на пробиотиците до крайния продукт. Всички пробиотични щамове в Лактера са с научно доказани здравословни ефекти върху човека.

Изолирането на пробиотични микроорганизми от природата е ноу – хау на „Дафлорн“. Какви са предимствата на този уникален метод?

През 2011г. за първи път в света успяхме да изолираме пробиотична асоциация от млечнокисели микроорганизми от изворна вода от дивата природа на България – извор в Стара планина. Пробиотичната асоциация съдържа 8 диви изцяло натурални щама от 4 вида млечнокисели бактерии на Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus и Lactobacillus lactis. Тези оригинални пробиотични щамове живеят в изворна вода. Улавянето на пробиотични микроорганизми от изворна вода се случва за първи път в света и затова можем да говорим за научно откритие. Тези щамове, включително Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход, живеят при постоянно променящите се климатични условия на природата и са много по-устойчиви и с по-мощен ефект от стандартните щамове, които се използват в индустрията. Уникалният метод за изолиране на нови пробиотици от природата, който е ноу-хау на Дафлорн дава голяма перспектива за създаване на нови, изцяло натурални български пробиотици Лактера за поддържане здравето на човека.

  • Произвеждате голям брой пробиотични продукти. Кои са най-търсените сред тях?

Най-продаваният продукт за последните години е Лактера Нейчър пробиотична формула на прах. Продуктът съдържа първия в света Lactobacillus bulgaricus DWT1 от воден произход. За този уникален щам нашият партньор от ДАЕ, Индия (индийската НАСА) доказа, че има антитуморен ефект като стимулира вродения имунитет на човека. Преди две години по време на първата и втората вълна на COVID-19 ние съвместно с Университетска болница „Д-р Георги Странски“, Плевен и Университетска болница „Св. Анна“, София доказахме, че Lactobacillus bulgaricus DWT1 в Лактера Нейчър модулира клетъчния имунитет на човека при COVID. Пациентите приемали Лактера Нейчър като хранителна терапия, част от комплексна лечебна схема за COVID оздравяват без усложнения. Бременните жени с COVID, които също приемаха Лактера Нейчър родиха живи и здрави бебета без усложнения, които бяха отрицателни за COVID.

  • Кой и защо трябва да приема пробиотици? Можем ли да ги използваме с профилактична цел или само като съпътстваща терапия при лечение на определени заболявания?

За мен, семейството и приятелите ми, пробиотиците са начин на живот. Моите внуци приемат пробиотик Лактера от първия ден на раждането и растат здрави и щастливи. В този аспект пробиотиците могат да се приемат както от здрави, така и от болни хора. По време на вирусно или друго възпалително заболяване, по време и следоперативно лечение, при лъче- и химиотерапия дозата на Лактера Нейчър трябва да е по-висока от ежедневно приеманата. Няма ограничения във времето на приемане и може да се съчетава с други хранителни добавки и медикаменти.

  • Предлагането на пробиотици е изключително голямо, разнообразието – също. Как да се ориентираме кои продукти са качествени и с доказан здравословен ефект?

Бих посъветвала клиентите – четете етикета. На качествените пробиотици са описани щамовете с букви и цифри след наименованието. Това показва, че тези пробиотични щамове са нечия собственост и са изследвани достатъчно за здравословни ефекти. Вижте на етикета кой е производителя и прочетете в сайта му клиничните и експериментални изследвания на тези пробиотици.

  • Къде и как се разпространяват продуктите на „Дафлорн“ и как можем да си ги набавим?

Нашите продукти се продават в магазин в София на бул. „Христо Ботев“ №23. Можете да поръчате нашите продукти и на официалния ни сайт https://daflorn.bg/ или на телефон (Viber, WhatsApp или Skype) 0882531330. Работно време на магазина е от вторник до петък от 9.00 до 1.007ч и в събота от 9.00 до 15.00ч. Можете да направите поръчка и на имейл [email protected] .

Бъдете здрави с Лактера!

Лактера – пробиотиците на бъдещето!

23 януари 2023
Лактера Нейчър помага на моряците ни по време на дългото и екстремно плаване към Антарктида!

Лактера е част от единствения медицински проект на 31-вата българска експедиция към Антарктида и се приема ежедневно от екипажа на първия български плавателен съд, плаващ до ледения континент!

прочети още
9 януари 2023
Laktera плава към Антарктида

Научните изследвания на Лактера продължават! Лактера е включена в единствения проект в направление медицина от общо 9 научни проекта, които ще бъдат реализирани по време на 31-вата Национална Антарктическа експедиция, ръководена от проф. Христо Пимпирев.

прочети още
20 декември 2022
Лактера с патент за ковид-19

В ReFresh гост д-р Даниела Петрова

прочети още
11 ноември 2022
Лактера в Антарктида!

Лактера е включена в единствения проект в направление медицина от общо 9 научни проекта, които ще бъдат реализирани по време на 31-вата Национална Антарктическа експедиция.

прочети още
20 октомври 2022
Патент за биологично активен продукт при COVID-19

Патент №4294, 06.07.2022, Патентно ведомство на РБ „Биологично активен продукт“

прочети още
25 август 2022
Важно съобщение!

Скъпи клиенти, от 05-ти Септември влизат в сила нови цени на пробиотиците на Дафлорн.

прочети още
13 август 2022
ReFresh за здраве - Как се произвеждат едни от най-добрите български пробиотици

Д-р Петрова за производство на Лактера Нейчър по всички световни стандарти гредайте в предаването ReFresh за здраве със Силвия Чалъкова

прочети още
26 юли 2022
Серията Лактера Алерджи Фрий!

Миглена Ангелова представя серията Laktera Allergy Free

прочети още
26 юли 2022
Лактера Нейчър за Вас!

Миглена Ангелова представя Laktera Nature!

прочети още
3 май 2022
Йод и радиация. Митове и реалност

Д-р Петрова в "Искрено и лично" с Миглена Ангелова за йод и радиация. Митове и реалност!

прочети още
3 май 2022
Д-р Даниела Петрова за лъчезащитния ефект на пробиотиците

Нова статия в Pro News Dobrich пробиотикът Лактера и лъчезащитния ефект

прочети още
28 март 2022
ReFresh за здраве с д-р Даниела Петрова

Пробиотиците на Дафлорн!

прочети още
23 февруари 2022
В ReFresh д-р Петрова за алергиите

ReFresh за здраве - Алергии - какво представляват и помагат ли пробиотиците в борбата с тях

прочети още
17 януари 2022
Проф. д-р Александров в РеФреш за здраве!

Какво са пробиотиците? Имунитет и пробиотици!

прочети още
16 декември 2021
ПРАЗНИЧНО РАБОТНО ВРЕМЕ

Във връзка с предстоящите празници, екипът на Дафлорн БГ Ви информира, че празничното ни работно време е до 23.12.2021 включително. В междупразничните дни също ще работим на 29 и 30.12.2021. Последният ден от 2021 - 31 декември е неработен за нас, тъй като куриерската компания Спиди няма да взима пратки на тази дата. Първият ни работен ден от новата година е 04.01.2022.

прочети още
6 декември 2021
Laktera при бременни жени с Covid-19

Д-р Петрова говори за Laktera при бременни жени с Covid-19 в Refresh за здраве!

прочети още
30 ноември 2021
Весели празници с Лактера!

Лактера Ви подарява 10 грама с всяка кутия!

прочети още
4 ноември 2021
Важно съобщение

Скъпи клиенти, от 15 Ноември влизат в сила нови цени на пробиотиците на Дафлорн.

прочети още
25 октомври 2021
PRO NEWS DOBRICH: Д-р Даниела Петрова говори за пробиотиците!

Статия в PRO NEWS DOBRICH: Д-р Даниела Петрова от Добрич ръководи успешна компания за български пробиотици.

прочети още
22 октомври 2021
Ковид, бременност и пробиотици

Ковид, бременност и пробиотици с д-р Даниела Петрова

прочети още
20 октомври 2021
В РеФреш за здраве участва Проф. Александров!

Гледайте Проф. Александров в предаването РеФреш за пробиотици и рак!

прочети още
5 октомври 2021
Лактера набира популярност!

Семейсъвото на Лактера се увеличава с нови пордукти!

прочети още
28 септември 2021
Пробиотиците при Ковид

Пробиотиците при ковид - д-р Даниела Петрова; Михаела Георгиева; Кристин Настева

прочети още
24 август 2021
Пробив в ковид-терапията при бременност

Д-р Даниела Петрова. Пробив в ковид-терапията при бременност. Алергии и пробиотици.

прочети още
27 април 2021
“Laktera Rose oil” и “Laktera Allergy Free Rose+” са отново на пазара!

Научният съвет на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) даде официално становище, че въз основа на историята на безопасна употреба на Българското розово масло му се дава статут за квалифицирана презумпция за безопасност. 

прочети още
27 април 2021
Знаете ли, че ...?

Знаете ли, че пробиотиците от фамилията “Лактера” вече имат Кашер сертификат, издаден от равин д-р Левингер от Йерусалим!

прочети още
27 април 2021
Знаете ли, че ...?

Знаете ли, че пробиотиците от фамилията “Лактера” вече имат Халал сертификат, издаден от Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание в България!

прочети още
27 април 2021
Знаете ли, че ... ?

Знаете ли, че тази година (2021) нашата компания: “Дафлорн” - производител на първия в света пробиотик от воден произход - получи най-високото ниво на международна сертификация в областта на храните - FSSC 22 000 след успешно преминат одит на известната американска компания NQA!

прочети още
6 януари 2021
Професор Александров гост на Миглена Ангелова в CODE HEALTH TV

ЗАСЕКРЕТЕНАТА LACTOBACILLUS BULGARICUS - СВОЙСТВА И ДЕЙСТВИЕ. Разговор с проф. д-р Н. Александров

прочети още
7 ноември 2020
Томбола „Месец на Имунитета“ от 10.11.2020 до 10.12.2020

Томбола „Месец на Имунитета“ Купете Лактера Нейчър 250г в периода от 10.11.2020 до 10.12.2020 и имате възможност да спечелите ваучер на стойност 50 или 100 лв!

прочети още
21 юли 2020
Пробиотик и COVID-19

Хранителна терапия с пробиотици спомага за лечението на коронавируса

прочети още
1 юли 2020
Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни?

Гледайте предаването Business Daily по ТВ Европа с участието на Проф. Никола Александров и д-р Даниела Петрова по темата "Как пробиотиците могат да повишат имунитета ни?"

прочети още
29 юни 2020
ЛАКТЕРА АЛЕРДЖИ ФРИ и ЕВРОПЕЙСКИ ПАТЕНТ

Европейският патентен офис издаде официален сертификат на Дафлорн ООД за Европейски патент.

прочети още
18 юни 2020
Откриване на ФИРМЕН магазин на Дафлорн!

На 15.06.2020 откри врати ФИРМЕНИЯ магазин на Дафлорн!

прочети още
9 юни 2020
Интервю за пробиотиците в ДарикРадио

През месец март проф. Никола Александров и д-р Даниела Петрова дадоха интервю пред журналистката от Дарик радио Добрич г-жа Топалова.

прочети още
9 юни 2020
Пробиотици в лечението на рака

Индийският професор Палок Айк говори за Lactobacillus bulgaricus DWT1 и лечение на рак

прочети още